maandag 14 januari 2013

Levend Cluedo

Materialen:
- Een misdadige geschiedenis
- Papier, plattegrondjes, pennen
- Kostuums voor de ´getuigen´
- Eventueel van het verhaal afhankelijke attributen, zoals potentiële moordwapens

SPELERS
Groepjes 3 a 4 personen

SPELREGELS
Dit is een combinatie van 'misdaad oplossen', vossenjacht en overtuigend toneelspel.
Het kan het beste gespeeld worden in een wat drukker gebied, zodat omstanders hun rol kunnen gaan spelen.De kinderen worden groepen verdeeld, van rond de 4 spelers. Het doel van deze groepen is, om door middel van speurwerk en het 'ondervragen' van 'getuigen' een moord op te lossen.

Het spel wordt gespeeld vanuit de centrale post; het 'politiebureau'. Hierin bevind zich de hoofdcommissaris van politie. Bij het begin van het spel wordt aan al de groepen verteld dat ze zijn ingehuurd om een verschrikkelijke moord op te lossen die zéér recentelijk hier in de buurt is gepleegd. Bepaalde details worden gegeven, en elke groep krijgt een plattegrondje van de wijk, waar ongeveer de posities staan aangegeven van bepaalde 'getuigen' c.q. 'verdachten'. Ook krijgen ze papier, schrijfgerei en eventuele aanwijzigingen die nodig zijn bij het oplossen van de moord.

Vervolgens gaan de groepen op zoek naar de genoemde personen, om deze te ondervragen. Indien een groep de oplossing van het mysterie gevonden denkt te hebben, gaan ze naar het politiebureau en vertellen hem aan de commissaris. Hierbij moet alles gemotiveerd zijn; wie heeft het gedaan, waarom, waarmee etc.
Als een groep de juiste oplossing heeft (die de commissaris dus weet), hebben ze gewonnen, maar kan het spel verder gaan voor het zilver en brons.

Belangrijk bij dit spel is het maken van een spannende maar vooral kloppende geschiedenis. Het verhaal moet zo in elkaar zitten, dat de groepen de 'verhalen' van de verschillende getuigen met elkaar in overeenstemming kunnen brengen, en dader niet al te makkelijk is te achterhalen. Het is aan de getuigen en de commissaris om mooi toneel te spelen, zodat de kinderen het bijna echt gaan geloven.

1 opmerking:

  1. Hallo Joost,

    is het mogelijk een complete beschrijving van de uitvoering van jou te verkrijgen??? Zou het spel graag spelen met onze kinderen en kleinkinderen. Groeten Arie

    BeantwoordenVerwijderen