maandag 6 mei 2013

Levend Barricade

Barricade is een gezelschapsspel dat met een speelbord, pionnen, barricades en een dobbelsteen wordt gespeeld. Als je over een behoorlijke grote ruimt beschikt of buiten een groot terrein hebt, kan dit spel als ‘Levend Barricade’ worden gespeeld.
Het spel is eenvoudig te spelen en blijft spannend tot het laatste moment. Daarom is dit spel geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Hoewel een dobbelsteen het aantal stappen bepaalt, is het niet alleen een geluksspel; eigen fantasie en handigheid spelen een grote rol.

Voorbereiding
Op de afbeelding is te zien hoe een Barricade speelbord er ongeveer uitziet. Het startpunt en het eind zijn er op aangegeven. Het middenveld is weggelaten, dat kan men al naar gelang de beschikbare ruimte en het aantal kinderen zeer uitgebreid maken of juist klein houden.


Wanneer het spel buiten gespeeld wordt, kan het speelbord het beste met krijt getekend worden. Indien het mogelijk en toegestaan is, zou krijt binnen ook de beste oplossing zijn. Zo niet, neem dan oude rollen behangpapier, rol dat in lange stroken uit en teken hier de vlakken op, eventueel gewoon vierkant.
De vakken waarin bij aanvang van het spel een barricade moet komen te staan, worden ingekleurd (zwart op de tekening). Het aantal barricades moet dus overeenkomen met het aantal gekleurde vakken.
Neem als barricades grote kartonnen dozen of ronde waspoedertonnen. De kinderen zelf zijn de pionnen, verdeeld over 3 à 5 groepjes, ieder groepje met een eigen kleur. Maak of koop, om in de juiste verhouding te blijven, grote dobbelstenen, voor ieder groepje één.

SpelverloopDe groepjes stellen zich op bij een bepaald punt dat als start fungeert. leder groepje (dus niet ieder kind) gooit om de beurt met een dobbelsteen. Wie het hoogste aantal ogen gooit mag beginnen.
Men gaat bij iedere worp zoveel plaatsen vooruit als men ogen gooit. Alle pionnen mogen vooruit, achteruit en opzij, maar per keer slechts in één richting. Alle pionnen mogen in het veld gebracht warden. Over eigen pionnen en die van de tegenstanders mag je heen spelen. Als een pion precies op het veld komt, waar een tegenspeler staat, mag deze afgeworpen worden en moet die opnieuw beginnen.

Over de barricades mag niet heen gespeeld worden; die moeten eerst opgeruimd worden. Daarvoor moet je zoveel ogen gooien dat je precies op een veld komt dat door een barricade bezet is. De barricade mag dan verwijderd worden en moet onmiddellijk op een ander vak geplaatst worden, het geeft niet waar, maar natuurlijk wel zo dat de tegenstander er het meeste hinder van heeft. Alleen op de eerste rij bij start mogen de barricades niet geplaatst worden. Verder mogen ze zowel voor als achter pionnen geplaatst worden, net zoveel naast elkaar als je maar wil. Er zal vaak één gegooid moeten worden om een barricade vóór je op te ruimen. Het is dus slim om steeds zo veel mogelijk pionnen in het spel te hebben, want dan zijn de mogelijkheden om een barricade op te ruimen groter. De pionnen gaan niet om de beurt, maar per keer wordt per groepje bekeken wie het beste het aantal stappen kan doen. Kan niemand op het aantal ogen voor of achteruit, dan gaat de beurt voorbij, net zo lang tot het juiste aantal wel gegooid wordt. Het spel is uit als een pion het eind bereikt heeft. Er moet voor de laatste zet precies het aantal ogen gegooid worden dat nodig is om het doel te bereiken.

Tactiek
Tijdens het spel mag er door een groepje afspraken gemaakt worden om een bepaalde strategie te volgen. Zo’n afspraak kan bijvoorbeeld inhouden, dat men probeert zo veel mogelijk tegenstanders uit de weg te ruimen, of zo veel mogelijk barricades te veroveren om de anderen dwars te zitten. Of om zelf met de voorste speler zo snel mogelijk zo ver mogelijk te komen. Maar in sommige gevallen kan het beter zijn om met vereende krachten een ‘doorstoter’ van de andere groep te beletten het einddoel te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten