vrijdag 11 juli 2014

Schepenspel

Materiaal: 4 fluiten, 3 zaklantaarns, 2 ratels, 1 trommel, voldoende opdrachten op briefjes, groepskaart.

Spelvoorbereiding: Om dit spel te spelen zijn veel mensen nodig om de havens te bemannen: nl. bij
-    het startpunt: ‘havenkantoor’
-    ‘aanleghavens’ en eindhaven
-    ‘de hindernissen’: 3 douaneposten (mistpost, stormpost, klippenpost).

Spelverloop: Bij dit avondspel moeten de groepjes posten zoeken waarbij de moeilijkheidsgraad oploopt. De groepjes stellen schepen voor die van de thuishaven naar de Spaanse kust moeten varen. Het vinden van de havens gaat via opdrachtbriefjes. Elke groep verzint zelf een naam. De naam wordt op een kaartje geschreven en onderweg meegenomen. De 1e opdracht krijgen ze bij het startpunt ‘havenkantoor’:

Opdracht 1: Zoek 1 van de volgende thuishavens. Je hebt keuze uit: IJmuiden, Scheveningen, Rotterdam, Delfzijl. Zo’n thuishaven is te herkennen aan een fluitsignaal om de halve minuut.
Lukt het de groep 1 van deze thuishavens te vinden, dan krijgt men daar de 2e opdracht.Opdracht 2: Bezoek 1 van de volgende Belgische havens. Je hebt keuze uit: Antwerpen, Oostende, Knokke. Zo’n Belgische haven is te herkennen aan een lichtsignaal om de halve minuut.
Vervolgens ontvangen zij de 3e en 4e opdracht op dezelfde manier. De keuzemogelijkheid neemt af.

Opdracht 3: Bezoek 1 van de volgende Franse havens. Je hebt keuze uit: Le Havre, Brest. Zo’n Franse haven is te herkennen aan een ratelgeluid om de halve minuut.

Opdracht 4: Bezoek de eindhaven Bilbao in Spanje. Deze is te herkennen aan een Spaanse – onregelmatige – trom.

De keuze wordt dus steeds kleiner en alles leidt naar 1 eindpost. De groepen kunnen op hindernissen stuiten, namelijk: douane, mist, storm en klippen. Deze hindernissen zijn personen die zich op een vaste plaats in het terrein bevinden. De douaneposten mogen lopen. Komt een schip (groepje) in contact met zo’n hindernis dan krijgt men een aantekening.

Ontmoeting douane is 1 strafpunt.
Ontmoeting mistbank is 2 strafpunten.
Ontmoeting storm is 3 strafpunten.
Ontmoeting klippen is 4 strafpunten.

De schepen moeten hun groepskaart tonen bij de ontmoeting met de havens en hindernissen. Winnaars van het spel worden de schepen die naar de verschillende havens te hebben bezocht, de minste strafpunten hebben ontvangen en de kortste tijd hiervoor nodig hebben gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten