donderdag 20 juni 2013

Muzikaal Nachtspel

Materiaal: Een aantal 4-regelige liedjes, papier, zaklantaarns, muziekinstrument (evt.), kartonnen kaartjes, blind-doeken.

Spelvoorbereiding: Probeer een stuk terrein te zoeken waar herrie geen bezwaar is, vraag daar desnoods informatie over (wat wel en niet kan). Maak kaartje, waarop een globale omschrijving van een liedje staat, bijv. ‘Zoek berend botje’ of ‘Zoek m’n tante uit Marokko’. Voor 8 personen heb je 1 omschrijving nodig. Maak wat reserves. Je schrijft andere 4-regelige liedjes achterop de kaartjes. En dit verknip je tot stroken. Eén regel per strook. Je legt ze dan zo bij elkaar, dat je stapeltjes krijgt van allemaal ‘eerste’ regels, allemaal ‘tweede’ regels, allemaal ‘derde’ regels en allemaal ‘vierde’ regels. Per 8 deelnemers heb je 1 liedje nodig, omdat er per tweetal een regel wordt gegeven. Dan maak je van bijv. een oud laken net zoveel blinddoeken als er deelnemers zijn.

Spelverloop: Er doen de volgende mensen mee:
-    4 begeleiders
-    3 ‘zangers’ voor de opdrachten
-    2 verstoorders
-    32 deelnemers (in dit geval), liefst een meervoud van 8 (anders improviseren)

Je zet een vierkant stuk terrein uit in het bos, het liefst omgeven door paden. De hoekpunten zijn gemarkeerd door lantaarns. Je deelt de groep in vieren, die elk met hun begeleider naar een hoekpunt gaan. Daar worden tweetallen gevormd die een regel van een lied krijgen. Het is de bedoeling, dat ze de rest van dit lied vinden. Hebben ze het voltallige lied bij elkaar (de groep bestaat dan uit 8 personen) en leggen ze de zinnen aan elkaar, dan vinden ze op de achterkant een opdracht (bijv. zoek Berend Botje). Ze gaan dan op zoek naar de zanger van Berend Botje, die zichzelf op bijv. gitaar begeleidt. Daar aangekomen, krijgen ze een volgende opdracht. Als de laatste (derde) opdracht uitgevoerd is, mogen ze bij het beginpunt de tijd laten afstempelen.

Functie van de verstoorders:
Iedereen heeft ook een blinddoek meegekregen. Een verstoorder mag de spelers tikken maar niet als de groep op de grond ligt. Word je getikt dan word je alleen of als groep geblinddoekt en een aantal tientallen meters door het bos gevoerd. In die tussentijd mag er niet gezongen worden. Het geldt niet alleen voor voltallige groepen, ook als je nog met z’n tweeën, vieren of zessen loopt, kan het al.
Variatie: Als de groep bijeen is, moeten zij de opdrachten zoeken. Nu kun je de verstopte spelers ook alleen ge-luiden laten maken. Bijv. ‘Zoek de klepel’, ‘Zoek de fietsbel’ enz. Ook kun je meer opdrachten maken dan 3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten