maandag 26 november 2012

Snipe Jacht

Materialen:
- ca. 30 (bij ca. 6 groepen) papieren zakken (van de groenteboer…). Of iets gelijksoortigs. Als het maar handzaam is en je er een kaartje in kunt doen. Maar: hoe groter het aantal groepen, des te meer zakken natuurlijk!
- even zoveel kaartjes. Je kunt er simpelweg een getal op zetten, maar leuker is om het wat concreter te maken. Bijvoorbeeld: Snipe-familie: 5 Snipes. Of: Snipe-brandweergroep: 20 Snipes.  Of: Bewoners van het Snipe-Bejaardencentrum: 80 Snipes.


Voorbereidingen:
- Kaartjes maken en in de zakken doen.
- Je bent best wel even bezig om kris kras door het bosperceel te gaan en de zakken onzichtbaar maar wel weer vindbaar te verstoppen. Ca. 30 minuten.


Het verhaal
Vele lichtjaren hier vandaag bevindt zich de planeet Snipe.
De bewoners hiervan, de Snipes, zijn een zeer vredelievend volkje.
Maar helaas. Ook in space gaat het regelmatig mis. De planeet Snipe is overvallen door de gewelddadige bewoners van een nabijgelegen planeet.
Omdat de overmacht te groot was, zijn de Snipes in hun ruimteschepen gevlucht. In de afgelopen nacht zijn de Snipes hier op aarde aangekomen en hebben ze zich verstopt in het bos. Ons bos!
Het zou te veel opvallen wanneer al die ruimteschepen zomaar hier in het bos zouden landen. Daarom zijn de ruimteschepen gecamoufleerd als een papieren zak van de groenteboer (laat een voorbeeldzak zien!).
De taak: vindt de Snipes en redt hen!

Het spel:
- maak verschillende groepjes/groepen.
- kies voor je groep een dierengeluid. Dat is voor de Snipes het signaal dat er goed volk is gekomen.
- ga met je groep het bos in en zoek de papieren zakken.
- wanneer je een zak vindt, dan verzamel je de groep rond de zak en maakt samen gedurende 15 seconden jullie dierengeluid. Wanneer je het dierengeluid niet maakt, is de kans aanwezig dat de Snipe-zak ploft.
- neem de zak vervolgens mee en ga op zoek naar de volgende zak.
Totdat alle zakken gevonden zijn.
Wanneer is het spel klaar? Wanneer de spelleider het idee heeft dat alle zakken gevonden zijn.
Dan fluit hij/zij af en verzamelt iedereen zich weer op de verzamelplek.
Ga naar de spelleider en maak daar de zakken open. In elke zak zit een kaartje waarop staat hoeveel Snipes er in dat gecamoufleerde ruimteschip zitten.
De groep die de meeste Snipes heeft gered wint het spel.
Aantal deelnemers: onbeperkt, alleen afhankelijk van de grote van het bosperceel

Idee voor na het spel
Bijvoorbeeld in Leusden speelden we het spel in het ene perceel. Aan de andere kant van het pad was een wat opener perceel waar heel veel mos op de grond lag.
We lieten de kinderen na het spel dan in dat bos huisjes  maken voor de Snipes. Met wat takken, bladeren en plakken mos leverde dat hele fraaie huisjes op. Het ene wat kleiner, het andere wat groter. Sommigen maakten hele hutten. Je kreeg een soort van Hobbit dorp 
En de (bijna alle) kinderen vonden het heel leuk om in het bos een beetje te knutselen met de natuur.
Met dank aan Wim de Valk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten